Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Βασιλική Λαμπρίδου-Φωτάκη, η «κυρά των Μαρασίων», η αγέρωχη Αρβανίτισα από το Μεγάλο Ζαλούφι



Η προτομή της κυράς των Μαρασίων
 Η «Κυρά των Μαρασίων» Βασιλική Λαμπρίδου – Φωτάκη, γεννήθηκε στο Μεγάλο Ζαλούφι το 1904 και απεβίωσε στις 19 Ιουνίου 2011 σε ηλικία 107 ετών. Για περισσότερα από 50 χρόνια ύψωνε στην αυλή του σπιτιού της, 300 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, την ελληνική σημαία. Για τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Τρίγωνο, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια μια στοργική δεύτερη μάνα.
    Η "κυρά Βασιλικούδα", όπως την αποκαλούσαν οι συγχωριανοί της, γυναίκα σύμβολο των Ελλήνων ακριτών, γεννήθηκε στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης. Από παιδί γνώρισε την ορφάνια και την πίκρα της προσφυγιάς, καθώς η οικογένειά της μετακινήθηκε κυνηγημένη από τους Τούρκους στην Αδριανούπολη. Με την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης τον Οκτώβριο του 1922 εγκαταστάθηκε προσωρινά στο Ελληνοχώρι Διδυμότειχου και έπειτα στο Σάκο της Νέας Ορεστιάδας.
        
Η κυρά των Μαρασίων
   
Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Και όταν έχασε τα τρία σε νεαρές ηλικίες, άρχισε να αντιμετωπίζει σαν δικά της παιδιά όλα τα Ελληνόπουλα και ιδιαίτερα τα στρατευμένα. Το 1962 εγκαταστάθηκε οριστικά στο χωριό Μαράσια, στο Δήμο Τριγώνου. Το σπίτι της είναι το τελευταίο του οικισμού, δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο και 300 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον Έβρο.
    Για πενήντα χρόνια ήταν εκείνη που ύψωνε καθημερινά την Ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Έλεγε ότι ακούγοντας τους Τούρκους από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου. "Για να φαίνεται η σημαία απέναντι, εκεί όπου γεννήθηκα", έλεγε. Όσοι υπηρέτησαν τη στρατιωτική θητεία τους στον Βόρειο Έβρο τη θυμούνται με ευγνωμοσύνη. Τους μαγείρευε, τους έπλενε, τους συμβούλευε σαν δικά της παιδιά.


Το σπίτι της Κυράς των Μαρασίων

Για την προσφορά της στην πατρίδα και στα στρατευμένα νιάτα είχε τιμηθεί το 2007 από την Ακαδημία Αθηνών, κατόπιν πρότασης του Δήμου Τριγώνου, που εξέφρασε την εκτίμηση και αγάπη όλης της τοπικής κοινωνίας. Το 2010 τιμήθηκε επίσης από τον Στρατό Ξηράς. Η κηδεία της έγινε στα Μαράσια Έβρου με τιμές εν ενεργεία αξιωματικού.
    Στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, ο Δήμος Ορεστιάδας τίμησε την «κυρά των Μαρασίων» πραγματοποιώντας τα αποκαλυπτήρια της προτομής της, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χρήστος Μπάρδης. Η προτομή τοποθετήθηκε στην αυλή του σπιτιού της, λίγα μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.[1]

  Δημήτρης Δαλάτσης
  27.2.2013 

2 σχόλια:

  1. Αγαπητε κ. Δαλάτση
    Ειμαι ο Ευάγγελος Κυριαλάνης , 32 ετών απο την Παραδημή Κομοτηνής , απόγονος προσφύγων Αρβανιτών απο την Ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα το χωριό Χρυσόλιθος ( Αλτίν Τάς στα Τουρκικά) Περυσι το καλοκαίρι μαζι με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδημής και Φίλων πήγαμε εκδρομή στην Ανδριανούπολη και επισκεφτήκαμε φυσικά και τον Χρυσόλιθο μας .. Η συγκίνηση μου ηταν αφανταστη οταν περπάτησα στους δρόμους του χωριού και ειδα τα σπίτια των προγόνων μου να στεκονται ακόμα .. Ενιωσα βέβαια απέραντη θλίψη , οταν κατα την επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού , εκει οπου παλαιότερα , στον λόφο με τα δέντρα , ηταν η παλιά Εκκλησία μας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ( που εχει καταστραφει εντελως) και δίπλα στο Σχολείο υπάρχει παιδική χαρα ακριβώς εκεί που ηταν οι τάφοι των προγόνων μας και που οι Τούρκοι τους κατέστρεψαν με μανία . Καποια στιγμή μεσα στο 2012 πήγαμε πολλοί απο το χωριό μου στο Χειμώνιο για το 1ο Πανελλήνιο Παναρβανιτικό Αντάμωμα οπου εκει αν δεν κανω λάθος εισασταν κι εσείς και μας μιλήσατε για την ιστορία των Αρβανιτών . Εχω μια απορία αν γινεται να μου την λύσετε ... οι κάτοικοι του Αλτιν Τάς σε ποιό μέρος ζούσαν στην Βορεια Ηπειρο πριν πάνε στην Ανατολική Θράκη ? Καπου διάβασα για ενα χωριό λεγόμενο Κιάφαζετς αναμεσα στην Κιουτέζα και το Βυθκουκι , αλλα αλλοι στο χωριό μας λενε πως το χωριό το αρχικο στη Βορεια Ηπειρο λεγοταν Σαράντα Εκκλησιές καπως έτσι . Περιμένω την απάντηση σας στο greekboy1981@yahoo.gr η στο Facebook το προφίλ μου ειναι www.facebook.com/greekboy1981paok

    επικοινωνήστε μαζί μου αν θελετε και στο 6932589683
    και θα χαρω πολύ αν μου στείλετε το βιβλίο που γράψατε για την ιστορία των Αρβανιτών ... θα σας δώσω την διεύθυνση μου στην απαντηση σας μεσω e-mail

    ΑπάντησηΔιαγραφή